Geliştirdiği "bulgur tatlısı ve kahvesine" patent alan Gaziantepli girişimci
Mehmet Koçak, "bulgur cipsi ve bisküvisi" için de patent alma çalışmalarını
sürdürüyor.
Gaziantepli iş adamı Mehmet Koçak, Anadolu'ya has lezzetler arasında yer alan
bulguru, günün her saatinde tüketilebilecek bir ürün haline getirmek amacıyla
yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu ürettiği "bulgur tatlısı ve kahvesine" patent
aldı.
"Bulgur cipsi ve bisküvisi" için de patent alma çalışmalarını sürdüren
girişimci, büyük beğeni kazanan bulgur bisküvisi, cipsi ve diğer ürünleri ihraç
etmek için de çalışmalara başladı.
Gaziantep'te uzun yıllan bulgur üretimi ve ticaretiyle uğraşan Koçak,
Anadolu'nun en önemli lezzetlerinden bulgurun hak ettiği değeri elde edemediğini
ancak son yıllarda sağlık açısından faydalarının anlaşılmasıyla sofralarda
kendisine daha fazla yer bulduğunu söyledi.
Yaklaşık 25 yıldır bulgur sektöründe faaliyet gösterdiğini anlatan Koçak, "Hem
ülke ekonomisine hem de insanlara daha sağlıklı ürünler sunabilmek adına 10
yıldır Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Bulgurdan neler yapabiliriz dedik. Bulgurdan
bisküvi, cips, tatlı ve kahve ürettik. Bunların yanı sıra hazır karışım çiğ
köfte ve domatesli bulgur gibi katma değerli ürünlerimiz var. Bu ürünlerle
ilgili patentlerimiz var. Bisküvi ve cipsin patent süreçleri devam ediyor.
Bulgur tatlısı ve kahvesinin patentini aldık. Amacımız, ülke ekonomisine katkı
sağlamak ve dünyanın damak zevkini değiştirmek." diye konuştu.
Koçak, ürünleri ilk olarak kendisine ait lokantada müşterilerine sunduklarını ve
büyük beğeni kazandıklarını vurgulayarak, en kısa sürede seri üretime
geçeceklerini ve ihracata ağırlık vereceklerini vurguladı.
Bulgur bisküvisini yüzde 100 bulgurdan, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan
ürettiklerine işaret eden Koçak, şunları kaydetti:
"Sağlık açısından da güzel bir ürün ortaya çıktı. Her yaş grubunun rahatlıkla
tüketebileceği bir ürün. Bulgur cipsi de yüzde 100 bulgur ama dışında baharat
var. Üretim aşamasında diğer cipslerden farklı olarak zeytinyağı kullandık. Biz
ürünlerimizde sağlığı birinci planda tutuyoruz. Bulgur kahvesi de cipsin Ar-Ge
çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Bunun üzerine bulgurdan kahve de
yapabileceğimizi gördük. Şu anda müşterilerimize tattırıyoruz. Söylemediğimiz
zaman bunun normal kahve olmadığını anlamıyorlar. Çok beğeniyorlar."
Bulgur lifli bir gıda olduğu için özellikle diyet yapanlar için de yararlı
olduğuna dikkati çeken Koçak, "Kilo problemi olanlar, şeker hastaları rahatlıkla
bu ürünü tüketebilirler. Biz bulguru günün her saatinde tüketilebilir hale
getirdik." ifadelerini kullandı.
Koçak, yurt dışına kilogramı 1,5-2 liradan satılan bulguru inovasyonla 30-40
liraya satılabilir bir ürün haline getirdiklerini vurgulayarak, "Ülke
ekonomisine büyük katkı sağlayacağımız bir hale getiriyoruz bulguru. Bir haftaya
kadar seri üretime başlayacağız. Birkaç ulusal market zinciriyle görüşmelerimiz
devam ediyor. Doğal ürünler satan mağazalar aracılığıyla ve internet
mağazamızdan online satış yapacağız. Ancak ilk hedefimiz ihracat. Hedef
ülkelerimiz ise ABD, Almanya ve Fransa." diye konuştu.